banner

DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Hatası

banner
4 min read

DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Hatası

DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Hatası

DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Hatası

DNS Hatası Nedir?

İnternet kullanan bireylerin en sık karşılaştığı problemlerden bir diğeride DNS sunucu hatasıdır. İlk kez karşılaşanlar “DNS nedir” veya “DNS hata nedir” diye merak edebilirler. Kısaca açıklanacak olursa, internet sitelerinin adreslerini, alakalı tarayıcının bu sitelere bağlanabilmesi için çeviren sunucuya DNS adı verilir. DNS hatası sunucu bulunamıyor şeklinde olabileceği gibi, “DNS sunucusu yanıt vermiyor” şeklinde de görülebilir.

dns sorunu

DNS Sorunu Neden Kaynaklanır?

DNS (Domain Name System) sorunu ile karşılaşan bir çok kişi çözüm yolu aramak için internete başvurur. DNS hatası neden olur sorunune yanıt arayan kullanıcıların çözüme ulaşmak için ilk önce sorunun kaynağını tespit etmeleri gerekir. Genelde adreslerin güncel olmaması veya sunucuda yaşanan sorunlar web sitesine bağlanmayı önüne geçer. Bu da kullanıcıların karşısına DNS hatası olarak çıkar.

DNS hatası ile karşılaşıldığında internet bağlantısı var olsa da belirli bir web sitesine veya diğer sitelere bağlanmak imkansız hale gelir. Karşılaşılan DNS hatalarının çözümü için en bilinen birkaç yöntem denenebilir. Ancak ilk önce DNS sunucusu hatası tespit edilmelidir ki, doğru çözüm yöntemi de bulunabilsin.

sunucu dns sorunu

DNS Sunucu Bulunamıyor Hatası Neden Oluşur?

DNS sunucusu hata nedenlerinin ortaya çıkmasındaki en büyük nedenlerin başında, bazı zamanlarda yaşanan internet ağlarının sıkışabilmesi veya yazılımsal anlamda ortaya düğümlenmelerin çıkmasıdır. Bu tür sorunlar son derece doğal olarak karşılanır ve basit biçimde de çözülebilir. Son zamanda yaşanan DNS hatası nedenleri içerisinde şunlar çok yaygındır:

1. Antivirüs Kaynaklı Sorunlar

DNS hatası alındıktan sonra Windows için hata tespit programı çalıştırılabilir. Eğer gelen rapora göre DNS sorunu için anti virüs programı görülüyorsa, çözüm son derece basittir. Anti virüs programınızın ayarlarını değiştirdiğiniz taktirde, DNS sorununu ortadan kaldırabilirsiniz. Bunun için birkaç değişim yapmanız, sorunu tamamen çözmeniz için yeterli olacaktır.

Antivirüs Kaynaklı Sorunlar

Antivirüs programları, bilgisayarınızın ve ağınızın güvenliğini sağlamak maksadıyla gelen trafiği devamlı kontrol eden ve belirli bir miktarda da olsa engelleme yetkisi bulunan programlardır. Bazen engelleme yetkileri, internet bağlantınızı kesebilir veya aksatabilir. Buna benzer durumlarda da sorun DNS hatası olarak karşınıza çıkar. Antivirüs programının ayarlar bölümünden güvenlik düzeysini düşürmek veya tamamen kapatıp yeniden bağlanmak sorunu çözecektir.

2. TCP / IP / DHCP Sorunları

Bazı zamanlarda DNS hatası TCP / IP veya DHCP çakışmaları sebebiyle meydana gelebilir. Bu bölümde bulunan nedenler nedeni ile sorunla karşılaşıldığında, manuel olarak çözmek muhtemel değildir. Zira internet bağlantısı ile alakalı ayrıntılı bilgi sahibi olunmalıdır. Aksi halde ayarlar ile alakalı değişiklikler yapmak daha kötü sonuçlara neden olabilir.

TCP / IP / DHCP Sorunları

TCP / IP / DHCP kaynaklı sorunlarda, DNS hatası çözümü için en sağlıklı yöntem bilgisayarı yeniden başlatmak olabilir. Böylelikle bağlantı kodları ile IP değerleri sıfırlanmış olur. Sıfırlanan değerler yeniden başlatma sonrasında yeni kod bağlantıları oluşturacağından, olası çakışmalar varsa sıfırlanmış olacaktır. Bu da mevcut DNS sorununu çözebilir.

3. Router veya Modem Kaynaklı Sorunlar

Bazı zamanlarda karşılaşılan DNS sorununun nedenleri, internet bağlantısındaki sorunun router (dağıtıcı/yönlendirici) veya modem gibi cihazlardan da olabilir. Şayet sorun bu cihazlardan kaynaklanıyorsa, sorunun çözümü için bilgisayar temelli herhangi bir metot işe yaramaz. Genelde bu noktada çözüm önerisi için modemi kapatıp yeniden açmak işe yarayabilir.

Modeme reset atma, gelen ve çıkan bağlantı kaynaklarını sıfırlayıp düzenleyeceğinden muhtemel aksaklıklar çözülecektir. Ancak sorun bu yöntemle çözülmediyse, modeme tamamen reset atmak gerekebilir. Reset atmak için modemin arkasında bulunan minik deliğe iğne gibi sivri bir aletle 3 saniye bastırmak gereklidir. Ancak unutulmamalıdır ki, reset işlemi sonrasında modem ismi ve kablosuz ağ şifresi fabrika ayarlarına döner!

Router veya Modem Kaynaklı Sorunlar

DNS Hatası Çözümü

Windows kullanılıyorsa, DNS hatası ile karşılaşmamak hemen hemen çok düşük bir ihtimaldir. Bu sebeple izlenmesi gereken ilk yol her daim Windows’un bu problemi kendi kendine çözmesini sağlamak olmalıdır. Bunun için yapılması gereken birkaç adım yeterli olacaktır. Sorun çözümü için ilk önce denetim masasına giriş yapılır, ağ ve paylaşım merkezi açılır.

“Ağ ayarlarını değiştir” seçeneği altında bulunan sorun giderme sekmesine tıklanır. Ağda bulunan internet bağlantıları seçilir. Yeni internet bağlantıları sekmesi açılır ve sonraki adıma geçilir. Bu alanda bağlantı ile alakalı poblemleri gider seçeneğine tıklanır. Windows’un sorunu tespit etmesi ve çözmesi için bir süre beklenmesi gerekir. DNS poblemleri dahil birkaç farklı sorun için bu çözüm yolu denenebilir.

DNS Hatası Çözümü

1. Tarayıcı Değiştirme

DNS poblemlerinı test etmenin en hızlı yollarından bir diğeride tarayıcı değiştirmedir. Mevcut tarayıcıdan değişik olarak Yandex, Chrome veya Firefox gibi değişik bir tarayıcı aşağı indirilerek kullanılabilmektedir. Bu tarayıcılar ile internete bağlanıldığında da halen sorun sürüyorsa, DNS sorununin tarayıcıdan kaynaklandığı şıkkı elenmeli, diğer sorun kaynakları araştırılmalıdır.

2. Güvenlik Duvarını Kapatma

Anti virüs programları gibi, kullanılan güvenlik duvarı programları da internet bağlantısını engelleyen ve DNS sorununa neden olan problem kaynaklarından biridir. Sorunu çözmek için kullandığınız güvenlik duvarı programının, internet bağlantısını kesmediğinden emin olmanız tavsiye edilir. Bilhassa Windows 7, 8 veya 10 kullanıyorsanız, DNS sunucusunun yanıt vermeme hatasının asıl nedeni güvenlik duvarı veya antivirüs programı olabilir.

Güvenlik Duvarını Kapatma

3. Bilgisayarı Yeniden Başlatma

DNS hatası nasıl çözülür sorusuna yanıt arayanların en fazla başvurduğu çözüm metotlarınden bir diğeride bilgisayarı yeniden başlatmaktır. Bir başka deyişle, DNS sorununun bu sebeple oluşup oluşmadığı test edilebilir. Eğer bilgisayar yeniden başlatıldığında ağ bağlantısı çalışıyor ve DNS hatası görülmüyorsa, sorun bilgisayarın varsayılan DNS sunucusunda demektir.

4. Modemi Resetleme

Modemi resetleme ve yönlendiricisini kapatıp yeniden başlatma yöntemi DNS sorununu giderebilir. Çünkü modemi resetlemek bunun yanında önbelleği temizleme manasına geldiği için DNS hataları çözülebilir. Modemin ve yönlendiricinin güç kablosu çıkarılır ve 30 saniye kadar beklenir. Yeniden modem bağlanır ve online olması beklenir. Yönlendirici yeniden modeme bağlanır ve tekrar online olması beklenir.

Server Nedir? Server Çeşitleri Nelerdir?

5. DNS Ayarlarını Resetleme

DNS sunucusu hata verdiğinde, çözüm metotlarınden bir diğeri olan ayarları resetleme olabilir. Bunun için bilgisayarın başlat menüsünün en sağ kısmındaki internet simgesine sağ ‘click‘ yaparak, “bağdaştırıcı ayarları“na tıklanır. Açılan yeni ekranda kullanılan internet modeli görünecektir. Üzerine mouse ile sağ tıklayarak “özellikler” sekmesine tıklanır. Daha sonra ekranın seçenekler listesinde “İnternet Protokol Versiyon 4 (TCP/IPC4)” seçeneğine iki kez tıklanır.

Açılacak olan yeni ekranın alt kısmında IP adresleri görülecektir. “DNS sunucusu adresini otomatik al” seçeneği tıklanır. Bu alana genellikle yazılan 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 adresleri en fazla kullanılan ve en ideal adreslerdir. Yani adresler otomatik olarak alınmasa da olur. Bu işlemler sonrasında bilgisayar yeniden başlatılır ve DNS sorununin giderilip giderilmediği denetlenir.

DNS Ayarlarını Resetleme

6. DNS Önbelleği Temizleme

DNS ön belleğine alınan hatalı veriler bazı zamanlar web server servisinin yanıt vermemesi hatasına neden olabilir. Bu sorunu çözmek için DNS önbelleğini temizlemek de işe yarar bir çözüm olabilir. Bunun için Windows tuşu ile R tuşuna basılır. Açılan çalıştır ekranına CMD yazılır ve enter tuşuna basılır. Açılan yeni pencerede komut istemi satırına “ipconfig/flushdns” yazılır ve enter tuşuna basılır.

Verilen komut sonrası kayıtlı DNS adresleri ve önbellek temizleneceği için, bu sebeple oluşan bir DNS sorunu varsa çözülecektir. Daha sonra da bilgisayar yeniden başlatılır. Sonraki internete bağlanma sürecinde yeni bir DNS adresi oluşturulur. Eski bağlantılar tamamen yenilendiği için eğer sorun önbellekten kaynaklanıyorsa, problem kendiliğinden çözülecektir. 

Bir cevap yazın