Web 2.0 ile bambaşka bir aşamaya geçen internet dünyası günümüzde iletişim süreçlerinin merkezinde yer alıyor. Etkileşime açık yapısıyla kullanıcıların her an sürece dahil olma şansını koruduğu bu yeni iletişim anlayışı bir çok değişik unsuru da bünyesinde içinde yer alıyor. Bu unsurların başındaysa web siteleri, web sitelerininin organik trafiği ve SEO eklentisi çeşitleri geliyor.

Bunun yanında web sitelerinin organik trafiğini artırmaya yönelik çalışmalar ve bu çalışmaların ölçüm aşamaları internette bir çok değişik kapının daha açılmasını sağlıyor. Görüntelenme ve tekil kullanıcı sayısı gibi veriler doğru işlendiğinde web sitesinin sosyal platform üzerinden yaratabileceği etkileşimin potansiyeli de olumlu etkileniyor. Web 2.0 bir çok değişik araçla çiçeği burnunda fırsatlar yaratmayı başarıyor.
İnternette bu trafiği yaratan ve web sitelerinin görüntülenme sonuçlarını etkileyen en mühim paydaş arama motorları olarak gözleri üstüne topluyor. Yapılabilecek çeşitli çalışmalar aracılığıyla hem kısa hem de uzun soluklu zamanda web sitenizin arama motorları üzerinden ziyaret edilme sayısını artırabilirsiniz. Tabii burada en iyi bir çözümü bulmak istiyorsanız bir SEO eklentisi kullanmanız öneriliyor.

Arama motorlarından gelen trafikte, ki bu organik trafik olarak isimlendiriliyor, en iyi sonucu elde etmeniz ticari açıdan da mühim sonuçlar almanızı sağlıyor. Web siteniz hangi alanda olursa olsun organik trafiğiniz arttıkça reklam gelirleriniz artıyor, reklam gelirlerinizin artmasıyla birlikte içeriklerinizden ekonomik kâr elde etmeniz de daha basit ve pratik hâle geliyor.
SEO Nedir?
Search Engine Optimization (SEO), Türkçe ismiyle Arama Motoru Optimizasyonu web sitelerinin arama motorlarına belirli kurallar çerçevesinde uygun hâle getirilmesi manasına geliyor. Bununla birlikte web sitesinin arama motor sonuç sayfasında (SERP) üst sayfalarda çıkması kolaylaşıyor. Kısaca SEO web sitenizin arama motorlarında çok daha güzel performans göstermesine ve görüntülenmenizin artmasına imkân tanıyor.

SEO uzun soluklu zamanda en iyi çözümü sunmayı amaçladığı için çalışma prensibi diğer seçeneklerden biraz farklı. Şöyle ki SEO tıklanma sayınızı artırdığı gibi web sitenizi ziyaret eden tekil kullanıcı sayısını da yukarı çekiyor. Tekil kullanıcı sayısının artması arama motorundaki sonuçları etkileyen mühim unsurlardan biri olduğu için trafiğiniz doğal olarak olumlu etkileniyor.
Arama motorlarından gelen trafik organik trafik olarak ifade ediliyor. SEO da temelde bu trafiği yükseltmek için bir çok değişik teknik ve stratejiyi bünyesinde barındıran bir yapı olarak karşınıza çıkıyor. Ziyaretçilerinizin web sitenizde geçirdiği süreye varana kadar trafiğinizle alakalı her veriyi değerlendiren SEO alaka düzeyi, yetki ve kişiselleştirme yönünden ön plana çıkıyor.
Anahtar sözcükler yaratmak istediğiniz SEO stratejisinin olmazsa olmazı. Bu sebeple analitik bir yaklaşımdan yola çıkıp potansiyel ziyaretçinizi düşünerek optimizasyon yapmanız gerekiyor. Web sitenizi yüzlerce farklı kelime için optimize etmeniz muhtemel olmadığı için spesifik sorguları tercih etmeniz yararlı olabilir. Sıklık, rekabet ve alaka bu hususta öne çıkan başlıklar olarak gözleri üstüne topluyor.

SEO için anahtar kelime belirleme sürecini etkileyen en mühim faktörün anahtar kelime hacmi (AKH) olduğu ifade ediliyor. AKH bireylerin arama motorlarında bir şeyler aradığı sıklık ve internet ortamının rekabetçi yapısıyla alakalı. Nitekim en büyük potansiyele sahip anahtar sözcükleri seçmeniz SEO çalışmanızın uzun soluklu zamanda size en iyi sonuçları getirmesini muhtemel kılıyor.
Anahtar kelime hacmine ek olarak meta açıklama, başlık ve etiket gibi arama sonuçlarını doğrudan etkileyen etkenler de iyi bir optimizasyon çalışması için bi hayli mühim. Zira doğru anahtar sözcüklerin içeriklerin farklı bölümlerinde doğru biçimde kullanılması arama sonuçlarında ilk sayfalarda çıkmanızı sağlıyor. Bu da web sitenizi ziyaret eden kullanıcı sayısının artmasını kolaylaştırıyor.
WordPress Eklentisi Nedir?
WordPress eklentisi çeşitleri dünya çapındaki web sitelerinin %33’ünün kurulduğu platform olan WordPress’i daha işlevsel kullanmak için üretilen kod parçacıkları manasına geliyor. Web sitenize bir çok değişik özellik eklemenize yarayan, güvenlik gereksiniminizi basit bir şekilde karşılayan ve buna ek olarak performansı da olumsuz etkilemeyen eklentiler bir tür paket program içeren uygulamalar bütünü olarak da tanımlanabiliyor.

Eklenti seçerken dikkat etmeniz gereken ilk hususun gereksinimleriniz olduğunu unutmamanız gerekiyor. Şayet web sitenizde bir güvenlik açığı olduğunu kafanızı yoruyorsanız güvenliği artırmaya yönelik bir eklenti tercih edebilirsiniz. Bunun yanında web sitenizin aldığı organik trafiği daha güzel kontrol etmek ve belirli düzenlemeler yapmak istiyorsanız WordPress ile uyumlu SEO eklentilerinden birini tercih edebilirsiniz.
En Çok Tercih Edilen WP SEO Eklentileri
WordPress altyapısını kullanırken SEO ayarlarını en iyi hâle getirmeye yarayan bir çok değişik eklenti mevcuttur. Kullanıcı gereksinimlerine göre farklılık gösteren bu eklentiler optimizasyonu ilgilendiren bir çok hususta mühim avantajlar sunar. Anahtar kelime, meta açıklama, başlık, etiket, güvenlik ve sunucu performansı gibi konularda işinizi kolaylaştıran bu eklentiler uzun soluklu zamanda iyi sonuçlar almanızı sağlar.

- 1. Yoast SEO
Bu eklenti hem ücretsiz hem de ücretli kullanım alternatiflerinde mühim donanımlara sahip. Meta açıklamalar ve meta anahtar sözcüklerle anahtar kelime optimizasyonu yapan Yoast SEO Snippet, okunabilirlik kontrolü ve devamlı güncelleme seçenekleri de sunuyor.
- 2. All in One SEO
All in One SEO web sitenizi optimize etmek için her şeyi bünyesinde içinde yer alıyor. Site haritası ve Google Analytics entegrasyonu sunan bu eklenti kötü bot engelleyici özelliğini tercih ederek web sitenizi yavaşlatabilecek tehlikeli botları engelliyor.

- 3. LiteSpeed
LiteSpeed php ile kodlanmış standart cache eklentilerinden değişik olarak doğrudan web sunucunuz üzerinden önbellek görüntülemesi yapıyor. Bu da web sitenizden hem en yüksek performansı almanızı sağlıyor hem de SEO ayarlarında bir adım öne geçmenizi kolaylaştırıyor.
- 4. Cache
Önbellek manasına gelen cache aracılığıyla optimizasyona dair veriler geçiçi olarak bilgisayarınıza kaydediliyor. Böylelikle kullanıcıların web sitenizi ziyaret ettiğinde tüm verileri indirmesi gerekmiyor, bu da web sitenizin görüntülenme hızını artırıp performansını da yukarı çekiyor.
- 5. CDN
CDN (Content Delivery Network) terim anlamı olarak bir web sitesine ait içeriklerin ziyaretçilere en yakın CDN sunucusundan verilmesi manasına geliyor. Bununla birlikte web siteniz diğer eklentileri kullandığınız döneme oranla daha çabuk açılıyor.

- 6. The SEO Framework
Bu WordPress eklentisi diğer eklentilerin aksine çoğu hizmetini ücretsiz sunuyor. Otomatik olarak başlık, açıklama ve kanonik URL üreten eklenti temel SEO işlevlerini uyguluyor. Premium seçenekte AMP entegrasyonu ve yerel SEO ayarları gibi özellikler de mevcut.
- 7. SEO Squirrly
Kullanıcı dostu bir eklenti olan SEO Squirrly genelde uzmanlığı SEO olmayan kullanıcılar tarafından tercih edilmekte. Gerçek zamanlı olarak çalışan bu eklenti siz içeriğinizi yazarken öneriler sunuyor. SEO Squirrly’i değişik bir SEO eklentisinin yanına da kurulabiliyor.

- 8. SEO Optimized Image
Görsel içeriklerinizi daha enteresan hâle getirerek etkileşiminizi artıran bu eklenti web sitenizde yüklü olan tüm görselleri otomatik olarak güncelliyor. Güncelleme işlemi esnasında alternatif metin ve başlık etiketleri de ekleyen SEO Optimized Image organik trafiğinizi artırıyor.
- 9. W3 Total Cache
Web siteniz ne kadar çabuk yüklenirse arama motorlarında sıralaması da o kadar iyi oluyor. W3 Total Cache web sitenizin önbellek işlemleri ve CDN entegrasyonu gibi konularla zaman harcayarak arama motoru optimizasyonunu daha güzel hâle getiriyor.
- 10. All in One WP Security Firewall
Bu WordPress eklentisi kullanıcı hesabınıza, giriş bilgilerinize, veritabanlarınıza ve farklı donanımlara güvenlik filtreleri ekleyerek web sitenizin kullanımının daha güvenli olmasını sağlıyor. All in One WP Security Firewall web sitenizi hiçbir halde yavaşlatmaz ve tamamen ücretsizdir.
Bir cevap yazın