İnternet teknolojilerinin büyük gelişim göstermesiyle birlikte farklı alanlardaki farklı çalışmalar da hız kazandı. Hem erişimi daha güzel hâle getirmek hem de sistemsel poblemleri en aza indirmek için internet kullanımıyla alakalı çeşitli uygulamalar devreye sokuldu. Barındırma hizmeti olarak da anılan hosting, kullanıcı tecrübesini daha da ilerletmeye yönelik üretilen uygulamalardan biri olarak öne çıkar.

Web 2.0 ile yaşanan ve kullanıcıların internet ortamında etkileşime tamamen açık biçimde yer almasını sağlayan düzenlemeler temelde hosting hizmetlerinin verimliliğiyle alakalıdir. Saniyede milyonlarca veri akışının olduğu ve her an her şeyin düzenlenebildiği internette veri kullanımını daha güzel yönetmek için web sunucularının içerisine dahil olmak sistemin gerektirdiği ilk şartlardan biridir.
Konuyu internet ortamının dışına taşıyıp yaşamdan örnek vermek gerekirse herhangi bir yapının inşa edilebilmesi için zemine ihtiyaç duyulduğu aşikârdır. İnternette de herhangi bir veri akışını veya kullanıcı hareketini gerçekleştirebilmek için web sitelerine ihtiyaç duyarsınız. Bu web sitelerini internet ağında var edebilmek için de bir web sunucusuna barındırma hizmetiyle bağlamanız gerekir.

Bu noktada tanımı yapıp ayrıntılı biçimde bilgilendirmeden önce barındırma hizmeti tercih ederek bir web sunucusuna sahip olma işlemini, bina inşa etmek için gerekli olan arazi ihtiyacına benzetmek muhtemeldür. Zira web siteleri ve web siteleriyle etkileşime giren her katılımcı unsur bir hosting (web barındırma alanı) üzerinden söz konusu internet tecrübesini rahatça yaşar.
Hosting Nedir?
Hosting veya barındırma hizmeti bir web sitesinde yayınlanmak istenen her şeyin kullanıcıların erişebileceği bir bilgisayarda (sunucu) tutulması manasına gelmektedir. İnternette web sitesi oluşturmak için özel olarak üretilen, çok hızlı erişim imkânı sağlayan ve yüzlerce kullanıcıya aynı anda çok iyi biçimde hizmet verebilecek bir sunucuda yayınlamak istediğiniz tüm içeriklerin saklanması gerekir.

Web sitesine ait bu dosyaları muhafaza eden ve internetteki kullanıcıların erişimine sunan bu bilgisayarlara web sunucusu denir. Bu sunucularda gerçekleşen veri saklama ve yayınlama işlemi de hosting olarak isimlendirilir. Web sunucusu ve hosting kavramları bazı zamanlar karıştırılabilir. Hosting’in yapıldığı bilgisayarları web sunucusu, yayınlama işlemini de barındırma hizmeti olarak ifade etmek muhtemeldür.
Ayrıca hosting kişi ve organizasyonlara ait web sitelerinin veya sayfalarının kesintisiz bir halde internette yayına girmesinı sağlayan bir hizmet olarak da tanımlanabilir. Buradaki detay hosting hizmetinin güçlü donanım ve yazılımsal web sunucularının bir araya getirilmesiyle oluşturulmasıdır. Barındırma hizmetinin yardımıyla kurduğunuz web sitesi 7/24 dünyanın her yerinde erişime açık hâle gelir.
Kısaca hosting çalışma sistemini de anlatmak gerekir. Şöyle ki web siteleri kontrol paneli aracılığıyla gelişmiş web sunucularına yüklenir, domain (alan adı) tanımlamaları yapılır ve bu etaptan sonra alakalı web sitesinin yayın hayatı başlar. Oluşturulan web sitesi, veri akışının boyutu ve alınmak istenen internet hizmetine göre bir çok değişik hosting çeşidi mevcuttur.
Hosting Çeşitleri Nelerdir?
Kullanmak istediğiniz hosting çeşidini belirlerken web sitenizin gereksinimlerini göz önünde bulundurmanız gerekir. Misal verilecek olursa kişisel bir blog için paylaşımlı hosting hizmeti yeterli olabilir fakat bir e-ticaret işletmesinin web sitesini oluşturmak dilerseniz bulut sunucu tarzında bir hosting kullanımına gereksiniminiz olması muhtemeldir. Bunun yanında web sitenizi WordPress ile yaratırsanız WordPress hosting tercih etmelisiniz.

1. WordPress Hosting
Web sitenizi WordPress’te oluşturursanız WordPress Hosting kullanmanız zorunludur. Bu hosting hizmeti WordPress ile %100 uyumlu biçimde çalışır ve yine WordPress’e özel optimizasyon ayarlarına sahiptir. Kurulumunu hemen hemen birkaç dakikada gerçekleştirebilirsiniz ve hiçbir sorunla karşılaşmazsınız. Bu barındırma hizmetinde depolama alanı için SSD kullanılır, bu da ziyaretçilerin içeriklere erişimini daha hızlı hâle getirir.

2. Kurumsal Hosting
Kurumsal firmaların web siteleri daha yüksek kapasitedeki web sunucularına ihtiyaç duyar. Yüksek e-posta kotası ve daha yüksek SSD disk gibi gereksinimler kurumsal hosting hizmeti tarafından rahatlıkla karşılanır. Kurumsal hosting bunun bunun yanında gelişmiş güvenlik tanımlamaları da sunar. Kurumsal hosting’in Linux veya Windows hosting hizmetinden tek farkı e-posta gönderiminde farklı teknolojiler kullanmasıdır.

3. E-Posta Hosting
E-posta hosting yalnızca e-posta gönderimleri için kullanılan bir hosting çeşididir. İşletmenizin sahip olduğu mail adreslerinin en iyi biçimde çalışmasına yardım eden bu barındırma hizmeti toplu e-posta gönderimlerinde kullanılamaz, yalnızca e-posta yazışmalarında kullanılır. Sunucunun tüm özellikleri şirketinizin bünyesinde bulunan yoğun e-posta trafiğini en iyi biçimde optimize etmek için düzenlenip uygulanır.

4. Cloud Hosting (Bulut Sunucu)
Bulut sunucu size özel olarak ayrılmış donanımsal kaynakların sanal sunucu hizmetine verilen isimdir. Bir büyük fiziksel sunucu onlarca bulut sunucuya bölünebilir. Yüksek kaynak gereksinimleriniz varsa bulut sunucu kullanmanız tavsiye edilir. Bu hosting çeşidi web sitenizi hızlandırır. Bulut sunucu kullanırken sistem kaynaklarıyla alakalı bir değişiklik yapmak dilerseniz fiziksel sunucunuzu değiştirmenize gerek yoktur.

5. Sınırsız Hosting
Limitsiz hosting olarak da isimlendirilen sınırsız hosting sunucunun hepsinın kullanıcıya ait olduğu barındırma hizmeti çeşididir. Sınırsız hosting paketine sahip olan kullanıcılar sunucuda bir web sitesine yer verebileceği gibi bazı sanallaştırma metotlarıni tercih ederek birden fazla web sitesine de yer verebilir. Sınırsız hosting size diğer hosting türlerine göre daha yüksek kullanım kapasitesi sunar.

6. Paylaşımlı Hosting
Bir sunucu üzerinde birden fazla web sitesinin barındırılması maksadıyla kullanılır fakat bir hesapta yalnızca bir web sitesi yer alabilir. CPU ve RAM gibi kaynaklar sunucuda bulunan web siteleri tarafından ortak biçimde kullanılır. Bu sebeple paylaşımlı hosting tercih ederseniz diğer web sitelerinin aşırı kaynak tüketimi gerçekleştirmesinin web sitenizi yavaşlatabileceğini unutmamanız gerekir.
Hosting Satın Almak için Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hosting hizmeti genellikle yıllık, bazı paketlerdeyse aylık olarak sunulan bir hizmettir. Hosting satın alırken dikkat etmeniz gereken ilk husus seçmeyi düşündüğünüz şirketin güvenilirliğidir. Şayet herhangi bir firmayı incelerken benzer düzeydeki farklı firmaların tavsiye ettiği hosting hizmetinden değişik bir fiyatla karşılaşırsanız bu durum o hizmeti hizmet zamanının sonuna kadar kullanamayacağınız manasına gelmektedir.

Hem Ucuz Hem de Kaliteli Hosting Olur mu?
Hizmeti hizmet zamanının sonuna kadar kullanamamak da bir çok değişik sorunla karşılaşmanıza neden olur. Bunlardan ilki web sitenize ait tüm dosyalara bir daha ulaşamama ihtimalinizdir. Sunucuya erişim sağlayamadığınız için web sitenizdeki dosyalara bir daha ulaşamadığınızdaysa hem web hosting hizmeti için ödediğiniz ücret hem de içerik hazırlarken harcadığınız emek ve zaman boşa gider.
Hosting şifrketi seçerken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer husussa şirketin satış sonrası hizmet politikası olarak ifade edilebilir. Web siteleri kullanıcıların 7/24 erişim sağlayabildiği ve bu sebeple herhangi bir soruna yönelik 7/24 teknik destek gerekebilen yapılar olduğu için yalnızca mesai saatleri içinde hizmet veren bir firmayı tercih etmeniz tavsiye edilmez.
Hosting Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Herhangi bir barındırma hizmetinin fiyatı belirlenirken hizmetin içeriği ön plana çıkar. Seçmek istediğiniz hosting hizmetinin içerisine ekstra özellikler eklendikçe fiyat artar. Örnek vermek gerekirse bir adet web sitesi, 10 GB depolama, 500 GB trafik ve 100 e-posta hesabının bulunduğu bir web hosting hizmetinin fiyatı depolama ve trafik kapasitesi arttıkça yükselir.
Ayrıca ücretsiz SSL sertifikası seçeneğinin eklenmesi de hosting hizmetinin fiyatını artırır. Nitekim seçtiğiniz şirketin sağladığı veritabanı sayısı arttıkça fiyat da artar. Anında kurulum imkânı da hosting hizmetinin fiyatını yukarı çeken seçenekler içerisinde yer alır. Buradaki mühim noktalardan bir diğeride seçtiğiniz şirketin ziyaretçilerin web sitenize erişimini engelleyecek teknik sorunlara karşı yaklaşımıdır.
Bir cevap yazın