Bilgi teknolojileri ile internet servis sağlayıcılarının temelini oluşturan sunucular, en mühim altyapı bileşenlerinden biri olarak bir çok veriyi bünyesinde bulundurur. Teorik olarak bilgisayarlar ile aynı işlevi gösteren barındırma sistemi, donanımsal ve yazılımsal olarak farklı donanımlara ve çeşitlere sahiptir. Bu türler içerisinde bulunan kiralık sunucular, diğer server hizmetlerinden daha avantajlı bir konumdadır.
Kiralık Sunucu Nedir?
Kiralık sunucular, sistemsel olarak diğer sunucu türlerinden ayrılır. “Dedicated Server” olarak da adlandırılan sunucularda bütün sistem özellikleri paylaşımsız olarak tek bir şirkete, girişime veya insana ait olur. Yüksek trafiğe sahip web siteleri, işlem yoğunluğu olan e-ticaret siteleri ve uygulamaları gibi bir çok alanda tercih edilen sunucu hizmeti, yedekleme maksadıyla da kullanılabilmektedir.
Kiralık sunucular, iş kapasitesi ve hacmi yüksek olan işletmeler veya girişimler için uygun bir çözüm sunar. Site üzerinde çok fazla görsel veya metinsel içerik bulunduran ve verilerin paylaşımlı sunucularda bulunmasını istemeyenler için iyi bir performans sergiler. Sunucunun gereksinimlerini istediğiniz zaman değiştirme imkânı tanıyarak sitenizin verimliliğini artırır.
Sadece bir kişi ve kuruluş için ayrılmış sunucu hizmeti, web sitelerinin dışında mobil uygulamalar gibi çeşitli alanlarda da kullanılabilmektedir. Kaynak alanında iyi performans sergileyerek projeleriniz için gereken altyapı detaylarını seçebilme fırsatı tanır. Tamamen kendi kendine yeten bir donanıma sahip olan sistemiyle tam kontrol imkânı sunar.
Paylaşımsız olduğu için yüksek güvenlik performansı sergileyen kiralık sunucularda sistem yalnızca kullanıcı erişimine açıktır. Server adı ve verileri yalnızca sunucu sahibi tarafından görüntülenebilir. Misal verilecek olursa, diğer sunucularda bulunan web sitelerde ve uygulamalarda oluşan açıkların sizin verilerinize zarar verme riski gibi bir durum söz konusu değildir.
Kiralık Sunucu Türleri Nelerdir?
Kullanım alanlarına göre birden fazla türe sahip olan kiralık sunucular, performans kaybı yaşamayacağınız bir altyapıya sahip olmanızı sağlar. Bandwidth, server mirroring, e-mail, database, application dedicated server’lar gibi çeşitlerin bunun yanında temel düzey ve yüksek güçlü olarak da bir çok seçenek sunan kiralık sunucu türleri, fonksiyonel olarak istediğiniz verimliliği yakalayabilmenize yardımcı olmaktadır.
Temel Seviye Kiralık Sunucu
Paylaşımlı server’larla karşılaştırıldığında işlemci ve RAM gibi kaynakların çok daha yüksek olduğu bir sisteme sahiptir. Sitenizin veya uygulamanızın trafiğinin ve kaynak gereksinimlerinin artması durumunda, daha yüksek bir performans elde edebilmenizi sağlar. Genel olarak tek işlemcili olarak kullanılan sunucu türü, güvenli ve kapsamlı bir çözüm sunar.
Yüksek Performanslı Kiralık Sunucu
Yüksek güçlü kiralık sunucular ise performans ve kaynak yönünden yetersiz kalınan durumlarda tercih edilir. Yüksek miktarda trafiğe sahip siteler ve büyük boyutlarda veri barındıran firmalar için idealdir. Ayrıca sanallaştırma teknolojileri için de uygun olan bu sunucu hizmetinde veri kaybını engellemek için raid kartı kullanılır.
Bandwidth Kiralık Sunucu
Bandwidth kiralık sunucular, yüksek bant alanı sunarak canlı yayın yapılan ve çeşitli formatlarda video, ses dosyaları içeren web siteleri için kullanılan bir server hizmetidir. Yüksek işlemci kuvvetiyle eş zamanlı transcoding yapabilme imkânı vererek video formatını hızlı bir halde değiştirme olanağı tanır. Sunucu konfigürasyonunun tek başına yetmediği durumlarda uygun bir çözüm sunar.
E-Mail Kiralık Sunucu
e-Mail dedicated server’lar, e-postalarınızı farklı sunuculara ulaştırabilmenizi sağlayan bir sisteme sahiptir. Yüksek disk kapasitesine sahip olan bu server, yüzlerce e-postayı sorunsuz bir halde diğer bir sunucuya gönderebilmenize imkân tanır. Spam ve virüslere karşı iyi bir performans sergileyen server hizmetini ücretli ve ücretsiz birden fazla e-posta yazılımıyla birlikte kullanabilirsiniz.
Application Kiralık Sunucu
Application kiralık sunucular ise sahip oldukları donanımlarıyla geliştiriciler için bir çok avantaj sunar. Bu server’larda her türlü yasal uygulama barındırılabilir. İhtiyacınıza göre düzenleyebileceğiniz sistem kaynaklarıyla uygulamalarınızı çalıştırabilmenizi sağlayarak istediğiniz performansı yakalayabilmenize yardımcı olmaktadır. Ayrıca kurumsal kaynak planlamasında kullanılan ERP ve CRM gibi yazılım türleri için de tercih edilir.
Veri tabanı yönetimi için geliştirilen database kiralık sunucular, birden fazla yazılımı çalıştırabilmenize yardımcı olmaktadır. MySQL, SQLite ve MS SQL gibi çeşitli sistemleri kullanabilmenize olanak sunarak her türlü işletimsel gereksinimlerinizi karşılar. Verileri depolayabilmenizi, sorgulayabilmenizi ve tanımlayabilmenizi sağlayarak yönetebilmenize imkân tanır. Application sunucuları genellikle bu sunuculara bağlıdır.
Server Mirroring Dedicated Sunucular
Server mirroring dedicated sunucular ise verilerinizin aynı altyapıyı paylaşan iki farklı server’a kopyalanması ve yansıtılması üzerine geliştirilen bir sunucu sistemidir. Aktarım işlemi gerçekleştikten sonra verileriniz başka bir server’a gönderilir fakat aynı veriler senkronize olarak diğer sunucuveya kopyalanır. Server mirroring dedicated server’lar bu sunucular içindeki network iletişiminin hızlı olmasını sağlar.
Sunucu Kiralama Neden Yapılır?
Bilgisayarlar, işletim sistemi dahil birden fazla yazılımı çalıştırabilmeleri için CPU, RAM ve SSD gibi donanımlara gereksinim duyar. Basit programlardan değişik olarak kurumsal düzeyde kullanılan yazılımlar, web siteleri ve uygulamaların verimli bir halde çalışabilmesi için gelişmiş donanımlara sahip olması gerekir. Sunucular, bir disk üzerinde veya bilgisayarda çalıştırılamayan yazılımları çalıştırabilmenize imkân tanır.
Yüksek donanım ihtiyacı duyan yazılımlar, kiralanan bir sunucuya veya şirket çalışanlarınızın veya müşterilerinizin web üzerinden erişebileceği bir bulut sunucu üzerine kurulur. Mesela veri tabanı yönetim sistemleri gibi birden fazla yazılımı özel bir cloud server içerisine kurarak verilerinize çalışanlarınızın ulaşabilmesini sağlayabilir, onlara uzaktan düzenleme yapabilme imkânı sunabilirsiniz.
Böylelikle hem uygulamaların hem de yazılımların devamlıliği bozmadan verimli bir halde çalışabilmesini sağlayabilir, aşırı kaynak tüketimi gibi poblemleri ortadan kaldırabilirsiniz. Sunucu kiralama işlemiyle güvenlik hususunda da iyi bir deneyim elde edebilirsiniz. E-posta sistemi, veri tabanı, uygulamalar ve web sitelerini kendi server’ınızda barındırarak istediğiniz biçimde yönetebilir, performans problemlerinin önüne geçebilirsiniz.
Kiralık Sunucu Avantajları Nelerdir?
VDS server sisteminden değişik olarak tüm kaynakları tek bir kullanıcıya tahsis eden dedicated sunucular hem donanımsal hem de yazılımsal olarak istediğiniz performansı elde edebilmenize yardımcı olmaktadır. Yoğun RAM’e ihtiyaç duyan uygulamalar ve büyük veri tabanına sahip web siteleri için sunduğu altyapı donanımlarıyla kesintisiz bir deneyim sunar.
Yüksek donanımlı bir server hizmetine ihtiyacınız varsa, bulut sunucu kiralama servislerine oranla network ve sanallaştırma maliyetlerini en aza indirebileceğiniz bir altyapıya sahip olabilirsiniz. Fiziksel sunucu kiralama servislerini tercih ederek paylaşımsız internet hattına sahip olabilir, güvenlik ile barındırma hususunda verilerinizi istediğiniz biçimde depolayabilir, düzenleyebilir ve yönetebilirsiniz.
Yüksek kapasitede trafik alanı sunan kiralık sunucular ile çeşitli performans problemlerinin önüne geçebilirsiniz. 7/24 kesintisiz bir halde kullanılabilen server’larla işinizi aksatmadan devamlı bir halde çalışabilirsiniz. Tam kontrol özelliğiyle istediğiniz yazılımı yükleyebilir, ihtiyacınız ışığında kaynak ekleme ve çıkarma uygulayabilirsiniz. Web sitelerinizi daha kuvvetli bir halde yöneterek kullanıcılarınıza iyi bir deneyim tasarlayabilirsiniz.
Kiralık sunucu ile birlikte server’da bulunan tüm saklama alanı size ait olur. Site veya uygulama üzerinde çok fazla görsel içerik bulunduran ve verilerinin paylaşımlı sunucularda yer almasını istemeyen bireyler için uygun bir sisteme sahiptir. Ayrıca sunucunuzun yönetimini servis sağlayıcınıza devretmeyip kendiniz yaptığınız zaman dosyalarınızı daha güvenli saklayabilmenizi sağlar.
Kiralık Sunucunun Dezavantajları Nelerdir?
Kiralık sunucularda bütün yazılımlar aynı server üzerinden çalışacağı için yaşanan herhangi bir problemden bütün servisler etkilenir. Bu durum hem işlerinizin aksamasına hem de veri kaybı ve benzeri sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Dedicated server’lerın bir diğer dezavantajı ise, sistem kaynakları yönünden sunduğu kapsamlı çözümler sebebiyle diğer sunuculardan daha masraflı olmasıdır.
Bu sunucu türünde tam yedek alınması ve yedeğin geri yüklenmesi bulut sunucu modellerine oranla daha yavaştır. Ayrıca dedicated server’lar tek bir şirkete, startup’a veya insana ait olduğu için sunucu yönetimi hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olmanız gerekir. İhtiyacınız olan uygulamaları kendiniz kurabilmeli, kullanabilmeli ve sunucunuzu yönetebilmelisiniz.
Bir cevap yazın