Web sitesi oluşturma ve yönetme araçları içerisinde en çok bilinen ikisinin karşılaştırmasında, WordPress ve Wix en ince ayrıntısına inceliyoruz. Bilhassa ticari bir web sitesi kurmayı amaçlıyorsanız büyük bir olasılıkla şu soruların yanıtlarını siz de düşünüyorsunuz: Hangisi daha düşük masraflı? Şablonları nasıl karşılaştırabilirim? Hangi web aracı en gelişmiş donanımlara sahip? Hangisinin kullanımı daha basit? Onlarla çevrim içi ürün satabilir miyim?
Bu karşılaştırmanın sonucunda, projeniz için hangi platformun daha iyi olduğuna ilişkin daha net bir fikir edinebilirsiniz. Karşılaştırma yapmadan önce bazı temel sorularla başlamakta yarar var.
Wix Nedir?
Wix, kod bilgisi gerekmeden kendi web sitenizi tasarlamanıza ve oluşturmanıza imkan sağlayan bulut tabanlı bilinen bir web site kurucudur. WordPress’ten değişik olarak, web sitenizi kurmak ve kullanmak için ihtiyacınız olan şeylerin çoğunu bir arada hizmet olarak sağlar: Alan adı, barındırma (hosting), şablonlar, içerik yönetim sistemi (CMS), etkinlik rezervasyon araçları, e-ticaret işlevi ve devamlı destek.
Wix site kurma işlemi iki biçimde gerçeğe dönüşür: Birincisi şablon seçmeye, Wix site için bir yapı oluşturmaya ve onu içerikle doldurmaya olanak sağlayan “Wix Editor” aracıdır. İkinci alternatif olan “Wix ADI” modu (Yapay Tasarım Zekası), kolay bir giriş tecrübesi sunar. Wix ADI görsel ve metinlerle tamamlanmış, özelleştirilebilir sitenizi otomatik oluşturur.
WordPress Nedir?
WordPress, ortalama 75 milyon web sitesi tarafından kullanılan dünyanın en çok bilinen açık kaynaklı CMS’i yani içerik yönetim sistemidir. Ücretsizdir, kodları basit bir şekilde değiştirilebilir. WordPress sitesi kurmak için; alan adı edinmek, hosting hizmeti seçmek, WordPress yazılımını kurmak, tema seçmek, ihtiyacınız olan işlevselliği sağlayan eklentileri eklemek, WordPress sitenizin içeriğini oluşturmak gerekir.
Açık kaynak kod olması ücretsiz kullanılabilmesini ve kodlarının basit bir şekilde değiştirilebilmesini sağlar. WordPress ile oluşturulan siteler üst düzeyde özelleştirilebilirliğe sahip, son derece esnek yapıda sitelerdir. Bununla birlikte, sitenizi herhangi bir teknik uzmanlık gerekmeden birkaç dakika içinde kurabilir ve çalıştırabilirsiniz.
Wix’in Avantajları Nelerdir?
Wix web sitesi oluşturma platformu, herkese açık ve ücretsizdir. Temel bilgisayar ve internet bilgisine sahip herkesin, herhangi bir mobil cihazda veya bir web tarayıcıda her daim bir Wix sitesi kurma olanağı bulunur.
Daha önceleri dizayn edilmiş yüksek kaliteli şablonlar içerisinde iş, blog, portfolyo veya Wix e-ticaret mağazası tasarımı gibi ihtiyacınıza uygun bir şablon seçebilirsiniz. Wix, kolay kullanılan sürükle bırak düzenleyiciye sahiptir.
Wix site kur aracında web sitelerinizi yalnızca birkaç saat içinde oluşturabilirsiniz. Wix sitenizi düzenlerken bir çok platformda bulunmayan fotoğraf filtreleri ve animasyonlu metinler gibi şık araçlardan da faydalanabilirsiniz.
Wix web siteniz için ücretsiz bir alan adı kullanabilirsiniz, fakat bu, wix.com ile başlayan bir alt alan adı olur. Wix tr uzantılı domainlerle de kayıt yapabileceğiniz bir platformdur. Mevcut alan adını kullanmak için kullanıcı hesabınizi Premium pakete yükseltmeniz gerekir.
Site tasarımında veya farklı ayarlarında değişiklik yapmak için ekip dostlarınızı düzenlemeye davet edebilirsiniz. E-posta pazarlama şablonları gibi gelişmiş özellikler sunar, faturalar gönderebilir, çevrim içi ödeme almanızı ve iş faaliyetlerinizi tek yerden yönetmenizi sağlar.
Wix siteleri Google, Bing ve Yahoo gibi arama motorlarından gelen organik trafiği optimize etmek için kullanabileceğiniz araçlar ve klavuzluk hizmeti sunar. Herhangi bir sorun yaşadığınızda sağlanan 7/24 destek hizmetinden faydalanabilirsiniz.
WordPress’in Avantajları Nelerdir?
WordPress, açık ara en büyük CMS pazar payına sahiptir ve var olan tüm web sitelerinin dörtte birinden fazlasını oluşturur. WordPress’i indirip kurmak, dağıtmak ve güncellemek ücretsizdir. İhtiyacınız ne olursa olsun, temel eklentileri ve temaları aracılığıyla değişen gereksinimleriniza sonsuz biçimde uyarlanabilir.
WordPress; büyük şirketler için karmaşık siteleri çalıştırmak, küçük işletmeleri yönetmek veya kişisel bloglar oluşturmak için kullanılabilmektedir. E-ticaret mağazaları içerebilir, bir portföyü sergileyebilir veya sosyal bir ağ, grup veya podcast barındırabilir.
WordPress, bağımsız bir sistemdir. İnternete bağlantısı olan herhangi bir bilgisayardan giriş yapıp sitenizi yönetebilirsiniz. Ek HTML veya FTP yazılımına ihtiyaç duymadan yeni bir sayfa veya blog gönderisi oluşturabilir, metni şekillendirebilir, fotoğrafları yükleyip düzenleyebilir, belgeleri, video dosyaları, resim galerileri yükleyebilirsiniz.
WordPress eklenti dizini, sitenize alışveriş sepetleri, galeriler, iletişim formları ve daha fazla özellik eklemenize imkan tanıyan yüzlerce eklenti içerir. Eklentiler, gerektiğinde etkinleştirilebilir, devre dışı bırakılabilir veya kaldırılabilir.
Kodları temiz ve basit olduğu için WordPress siteleri arama motorlarında üst sıralarda yer alırlar. Devamlı olarak güncellendikleri ve SEO için içeriği optimize eden çeşitli araç ve eklentileri (arama motoru optimizasyonu) içerdikleri için, anahtar kelime aramalarında üst sıralarda yer almaveyaha yatkındırlar. WordPress’in SEO kabiliyetleri Wix’ten fazla daha güzeldir.
Mobil uyumlu olmak Google sıralamasında dikkate değer bir faktörü oluşturur. Bu sebeple web sitelerinin herhangi bir cihazda iyi görünmesi gerekir. WordPress tema tasarımları genellikle mobil uyumludur. Ayrıca eklenti ve tema dosyalarına yapılan düzenlemelerle statik sitelerin mobil uyumlu yapılması basittir.
WordPress topluluk desteği sağlar. Ücretsiz ve açık kaynak kod olduğu için, dünyanın her yerindeki WordPress sevenler tarafından desteklenir. WordPress topluluğu, kaynak dosyalarda değişiklik yapmaktan ve WordPress’i güncel ve güvenli tutmaktan sorumludur.
Kullanım Kolaylıkları Nasıl?
WordPress ile Wix’te içerik yönetmek içindeki temel fark, Wix’te ön yüz (front-end) düzenlemesi, WordPress’te arka yüz (back-end) düzenlemesi yapmanızdır. Wix sitelerinde yaptığınız değişiklikleri eş zamanlı olarak ekranınızda görebilirsiniz.
WordPress’te yapılan düzenlemeleri önizleme yaparak veya sayfayı yayınlayarak görebilirsiniz. Sayfa ve gönderi içeriğini düzenlemek için WordPress’in yeni geliştirdiği sürükle bırak aracı Gutenberg, amatör web yöneticileri için içerik yönetimini her daimkinden daha basit hale getirir.
Wix, site oluşturmak için sürükle bırak tabanlı üç seçenek sunar: Wix Editor, Wix ADI ve Corvid. Ancak içerik ekleme veya düzenleme süreci birbirine benzerdir. Wix sitesi kullanımı bi hayli basittir.
Wix’in sağladığı kullanım kolaylığı, site üzerinde tam kontrole erişememek ve gelişmiş özelliklerden yoksun kalmakla sonuçlanır. Sürükle bırak düzenleyici kolaylık sağlasa da mevcut sitede büyük değişiklikler yapmak,Wix için problem yaşanabilir.
Sitenizin ana amacı blog yazmaksa WordPress daha güzel bir alternatiftir. Gönderileri daha karmaşık şekillerde kategorilere ayırmaya, etiketlemeye ve blog içeriğini daha değişken yollarla sunmanıza olanak tanır. Wix blog oluşturma aracı, gönderi sınıflandırmasını yalnızca kategorilerle sınırlı tutar.
WordPress sitelerinde yaşanmayan fakat Wix’te görülen bir diğer sınırlılık, büyük web siteleri için ideal altyapıyı sağlayamamasıdır. Gezinti menüsü karmaşık yapıları taşımayan Wix navigasyon derinliği iki düzeyyle sınırlı kalır.
Wix ücretsiz sürüm kullandığınızda tüm işlev ve donanımlara erişemezsiniz. Bütün tasarım ögelerine erişmek, reklamları kaldırmak ve adres çubuğunda kendi alan adınızı kullanabilmek için Premium sürüme geçmek gerekir.
Wix vs. WordPress Hangisi Daha Kolay Yönetilebilir?
Wix’i kullanmanın mühim bir dezavantajı, belirli bir şablonu tercih ederek bir site oluşturduğunuzda ona bağlı kalmanızdır. Wix, var olan bir siteye değişik bir şablon uygulamanıza izin vermez. Yeni bir Wix şablonu uygulamak için siteyi en baştan oluşturmak gerekir.
Benzersiz kullanıcı tecrübesi içeren benzersiz tasarımları Wix’te yapmak kolay değildir. Wix ile başlamak basittir fakat site kurulduktan sonra ona değişik bir dokunuş eklemek zordur. Bu durum, içeriğinize değişik bir şablon uygulama seçeneğinizi hiçbir halde kısıtlamayan WordPress ile tezat oluşturur.
WordPress ile yapacağınız özelleştirme seçenekleri, kullandığınız temaya bağlıdır. Premium WordPress temaları, sitenizin düzenini kapsamlı bir halde değiştirmenize izin veren esnek özelleştirme alternatiflerine sahiptir. Sitenize görsel çekicilik ve işlevsellik ekleyebileceğiniz bi hayli geniş bir WordPress tema ve eklenti yelpazesi mevcuttur.
Farklı bir platforma geçmeye karar vermeniz halinde Wix’te verilerinizi dışa aktarmanın bir yolu yoktur. WordPress’te kullanıcıların sayfaları, gönderileri ve ürünleri doğrudan CMS’ye veya dışa aktarması bi hayli basittir.
Wix web siteleri farklı ekran boyutlarına sahip cihazlara otomatik olarak adapte olamazlar, yani mobil cihazlara tam anlamıyla uyumlu değildirler. WordPress ile tamamen mobil uyumlu bir site oluşturabilirsiniz.
Wix vs. WordPress Hangisi Daha Performanslı?
Wix sitesi oluştururken aynı anda Wix domain ve web hosting de satın alırsınız. Wix siteleri hızlı yüklenir, küçük değişiklikleri basit bir şekilde yapmak için son derece esnektirler.
Wix Yapay Tasarım Zekası (ADI) sezgiseldir ve siteniz için yedekleme noktaları oluşturur. Bununla birlikte, sitenizin ne kadar iyi çalıştığına dair kontrol sahibi olamazsınız veya alternatifleriniz bi hayli kısıtlı kalır.
WordPress ile istediğiniz hosting servis sağlayıcı ve planını seçebilirsiniz. İyi bir piyasa araştırmasıyla karşılaştırmalı biçimde ulaşabileceğiniz hosting hizmetiniz ne türde bir gücüne ihtiyacınız olana karar vermenizi kolay bir hale getirir. Ayrıca, fotoğraf veya veritabanı optimizasyonu sağlayan WordPress eklentileri ile site performansınızı iyileştirebilirsiniz.
Çoklu dil seçeneği sunan web siteleri veya çok siteli projeler oluşturmak için WordPress Wix’ten daha güzel bir alternatiftir.
Wix vs. WordPress Hangisi E-ticarete Daha Uygun?
Wix, yerleşik satış detaylarına sahip üç özel e-ticaret planına sahiptir. WordPress ile çevrim içi satış yapabilmek için bir e-ticaret eklentisi yüklemeniz gerekir. WooCommerce en çok bilinen seçeneklerden biridir. Yüklemesi ücretsiz olsa da işlem fiyatları gibi bazı ek maliyetler mevcuttur.
Kategorideki diğer eklentiler içerisinde BigCommerce ve Shopify’ın bunun yanında abonelik odaklı MemberPress veya dijital indirme eklentisi Easy Digital Downloads gibi belirli e-ticaret eklentileri bulunur.
Wix’in e-ticaret özellikleri bir nebze olsun gelişmiştir fakat Shopify gibi e-ticaret platformları ile karşılaştırılacak düzeyde değildir. E-ticaret aracı olarak gelişmiş çevrim içi mağazalar oluşturmak için tavsiye edilemez.
WooCommerce, WordPress web sitelerini e-ticaret işlevselliği ile güçlendirdiği için WordPress e-ticaret için daha güzel bir hizmet sağlar. Bununla birlikte, e-ticaret eklentisi takip etmeniz gereken yeni bir maliyet oluşturur ve kurulum için yine bazı teknik bilgi gerektirir.
Hangisi Daha Uygun Fiyatlı?
Wix, hem web siteleri hem de çevrim içi mağazalar için dört adet Premium fiyatlandırma planı ve bir ücretsiz plan sunar. Paketleri yukarı taşıdıkça üyelerine daha fazla detaya erişim sağlar. Çevrim içi satış detaylarını ve ek tasarım detaylarını kullanabilmeniz için planınızı yükseltmeniz gerekir.
Wix Premium planlarından birine dahil olmadığınızda sitenizin alt ve üst kısmında rakip firmaların reklamları görünür. Ücretsiz versiyonda bunun yanında kendinize ait özel bir domain de kullanamazsınız. Wix Premium plan ödemeleri aylık, yıllık veya iki yılda bir yapılır.
WordPress’in hosting, eklentiler ve alan adını içeren tüm maliyetleri işinizin ve sitenizin ihtiyacınıza göre değişkenlik gösterir. Wix plan fiyat aralıklarının bir WordPress sitesinin maliyetinden daha düşük olduğu ve bütçe yönetiminin daha basit yapıldığı söylenebilir. Bununla birlikte, WordPress yatırımınız aracılığıyla sitenizi en üst düzeyde kullanma ve yönetme olanağına sahip olabilirsiniz. Bir WordPress sitesine sahip olmak uzun soluklu zamanda piyasada daha kuvvetli bir etki yaratmanızı kolay bir hale getirir.
Bir cevap yazın